Hyvää ruokaa pihvilihasta
Hyvä ruoka perustuu laadukkaisiin raaka-aineisiin. Kokkaa siis koko komeus eli valmista pihvilihaa monella tavalla, sesonki huomioiden ja kaikista ruhon osista.
Kokeile kuukauden pihvilihareseptejä ja nauti!
Tammikuu
Tammikuussa ollaan hyvää pataa
Talviruokien parhaimmistoa on naudanliha à la Stroganov eli Stroganoffin pihvi, joka sopii niin kotoisaan arkeen kuin tarjottavaksi vieraille. Tsaarinajan Venäjältä, Stroganovien aatelissuvun keittiömestareilta peräisin oleva ruoka on todella helppo valmistaa, ja maistuu kaikille taaperosta vaariin – se kun kehiteltiin alun perin mahtimiehille, joilla ei ollut hampaita! Käytä tähän ruokaan pihvinaudan paistia, esimerkiksi ulkopaisti sopii mainiosti.
Helmikuu
Lihakeitto lämmittää helmikuussa
"Makuripotuksella" saat samasta
lihakeittopohjasta useita maku- vaihtoehtoja.
Valmista vahva lihaliemi mielellään luullisista ruhonosista, kuten etuselästä. Ota kypsä liha sivuun ja tee liemestä keitto runsaine kasviksineen. Mausta suupaloiksi paloiteltu liha esimerkiksi peston tapaisella basilikaöljyllä, savu-paprikamausteella tai curry-linssiseoksella ja tuo tarjolle erikseen. Annostele lihaa lautaselle maun mukaan ja lisää päälle keittoa.
Maaliskuu
Maksaa vaivan!
Klassinen paistetun maksan ja haudutetun sipulin yhdistelmä on nimetty italialaisittain fegato alla venezianaksi, mutta tätä jo muinaisten roomalaisten ajoilta peräisin olevaa ruokaa voi valmistaa monella tavalla. Annoksessa on tärkeää, että sipuli haudutetaan makean pehmeäksi, mutta maksaa ei saa kypsentää liikaa. Läpipaistettuun maksaan tulee metallinen maku, ja koostumuksesta tulee tiivistä kengänpohjaa.
Huhtikuu
Lihakääryleet
pataan tai grilliin
Lihakääryleet ovat oivallinen ruoka naudanpaistista. Hyvin mureutuneen paistilihan voi kesällä grillata, talvella kääryleitä voi hauduttaa hitaasti padassa.
Inspiraatiota eri resepteistä voi hakea vaikkapa Italian keittiöstä, jossa tarjolla on lukemattomia täytevaihtoehtoja eri aineksista, mitä kaapissa sattuu milloinkin olemaan. Hyvä yhteinen nimittäjä kääryleille on tomaatti, jota voi laittaa niin rullan sisään kuin haudutusliemeenkin.
Heinäkuu
Kuverulla vihertää - Flank steak "Green Taste"
Naudan kuvepihvi eli flank steak on mainio grilliruoka.
Kokeile vaihteeksi kiepauttaa kuve rullalle täytteen kera. Pihvikarjaliiton Kokkaa koko komeus –ruokaketjuhankkeessa julkaistun Flank steak Green Taste -ohjeen on laatinut Chef Markku Luola. Kokeile uunissa tai grillaa hitaasti herkulliseksi!
Elokuu
Glaseeratut paistivartaat “Citrus Flavour”
Lihavartaita voi varioida loputtomiin grillauskastiketta muutamalla. Maukas saslikki syntyy, kun glaseeraa vartaat vasta grillauksen jälkeen, jolloin kastike ei pala lihan pintaan.
Tämäkin Pihvikarjaliiton Kokkaa koko komeus –ruokaketju-hankkeessa julkaistu ohje on Chef Markku Luolan käsialaa.
Syyskuu
Liekitetyt munuaiset - toiset tykkää, toiset ei
Liekitetyt munuaiset ovat todellinen klassikkoruoka, jota kannattaa maistaa, ennen kuin tuomitsee.
Käytä mielellään nuoren naudan munuaisia ja käsittele ne huolellisesti ennen ruoanvalmistusta, niin ominaishaju raikastuu.
Näyttävä liekittäminen onnistuu, kun tarvittavat välineet ovat valmiina käden ulottuvilla. Muista varovaisuus.
Lokakuu
Carpaccio - ruokataidetta Italiasta
Carpaccio on italiaa ja tarkoittaa kypsentämättömästä naudanlihasta leikattuja ohuenohuita siivuja, jotka on maustettu öljykastikkeella.
Nimensä ruokalaji on saanut renessanssimaalari Giuseppe Carpacciolta, joka suosi maalauksissaan lihanpunaista väriä. Upea alkupala on kuitenkin lähtöisin 1950-luvun kuuluisasta Harry's Bar'ista Venetsiasta.
Buon appetito!
Marraskuu
Nyhtönauta
- pulled beef
Hyvä pihviliha on herkullista hitaasti haudutettuna, eikä juuri kaipaa muuta kuin suolaa ja pippuria mausteeksi.
Jos haluat makuun uutta twistiä, kokeile karamelisoitua versiota, joka sopii hyvin myös nyhtöburgereihin.
Liha saa mielellään olla rasvaisesta ruhonosasta, kuten etuselästä tai brisketistä.
Joulukuu
Yakiniku juhlan kunniaksi
Ota uusi vuosi vastaan japanilaisittain! Dippaa grillattu liha eli yakiniku tare-kastikkeeseen, joka maustaa lihan vasta paistamisen jälkeen. Helppoa ja hauskaa syömistä yhdessä koko seurueen kanssa, ja jokainen saa kypsentää lihan oman makunsa mukaan. Parhaat pöytägrilliin ja dippailuun sopivat lihat ovat sisäfile, petit tender tai murea ulkofile.