
sosiaalinen ehdollisuus
CAP:in perusvaatimuksiin kuuluvan ehdollisuuden uusi elementti on sosiaalinen ehdollisuus, joka astui voimaan 1.1.2025. Sosiaalinen ehdollisuus koskee niitä EU:n viljelijätukia saavia viljelijöitä ja maatalousyrityksiä, joilla on työvoimaa. Sosiaalinen ehdollisuus tarkoittaa tiivistetysti sitä, että työsopimuksia ja työturvallisuutta koskevan lainsäädännön laiminlyöminen voi johtaa tukimenetyksiin.
​
Sosiaalisen ehdollisuuden taustalla on erityisesti koronapandemian aikana lisääntynyt keskustelu maataloustyöntekijöiden kohtelusta Euroopassa. Tämän seurauksena Euroopan parlamentti haluaa tuoda ensimmäistä kertaa EU:n maatalouspolitiikkaan myös sosiaalisen ulottuvuuden. Tavoitteena on parantaa viljelijöiden tietoisuutta työntekijöiden oikeuksista ja siihen liittyvästä sääntelystä. Sosiaalinen ehdollisuus on nimensä mukaisesti osa ehdollisuuden kokonaisuutta, eli se velvoittaa kaikkia viljelijöitä.
​
Työsuojeluviranomaiset valvovat omien käytäntöjensä mukaisesti työsopimus- ja työturvallisuuslainsäädännön noudattamista, jatkossa siis myös sosiaalisen ehdollisuuden vaatimusten noudattamista. Työsuojelutarkastuksia on aiemminkin tehty myös maatiloilla, joten sosiaalisen ehdollisuuden myötä maatiloille ei tule uusia valvontaa suorittavia viranomaistahoja.
​
Maaseutuelinkeinojen työehtosopimus on yleissitova, ja näin ollen se velvoittaa myös järjestäytymättömät työnantajat sitä noudattamaan. Sosiaalisen ehdollisuuden myötä on ensiarvoisen tärkeää, että yrittäjät, joilla on palkattua työvoimaa, ovat perillä työlainsäädännöstä ja sovellettavasta työehtosopimuksesta.
​
​
Avaa tästä materiaali sosiaalisesta ehdollisuudesta maatiloilla. Pihvikarjaliiton webinaariesityksen piti 12.12.2024 Kirsi Hyvönen, asiantuntija, Maaseudun Työnantajaliitto MTA ry