PIHVIKARJA

Pihvikarjalla tarkoitetaan liharotuisia nautoja, joita kasvatetaan lihantuotantoa varten. Liharotuja on jalostettu vuosisatojen ajan valitsemalla emolehmiksi ja sonneiksi yksilöitä, joiden perimä on hyvä ja rodulle tyypillinen. Pihvilihaksi saa kutsua sellaisen naudan lihaa, jonka perimästä vähintään kolme neljäsosaa on liharotua.

 

Liharotuisten nautojen kaikki maidontuotanto menee vasikan hyväksi. Emolehmät poikivat keväisin, mutta osa karjoista saattaa olla myös syyspoikivia. Vasikka imee emon maitoa puolisen vuotta. Kesällä valtaosa pihvikarjasta laiduntaa ryhmissä toteuttaen lajille tyypillistä käyttäytymistä, mutta eläimet ulkoilevat mielellään myös talvella. Pihvikarjan pääasiallinen ravinto perustuu nurmeen.