naudan rooli ilmastonmuutoksessa

Märehtijät pystyvät muuttamaan ruoaksi kasveja, joita ihminen ei sellaisenaan voi käyttää. Sademetsäalueella kasvatettu ja siellä soijaa syövä nauta aiheuttaa kaikkein suurimman hiilijalanjäljen.

 

Suomessa naudat syövät ravinnokseen enimmäkseen tiloilla kasvatettua nurmirehua sekä jonkin verran viljoja ja rypsiä tai rapsia.

Monessa muussa maassa nautoja ruokitaan pääasiassa viljoilla, soijalla ja maissilla, jotka kaikki sopivat sellaisenaan myös ihmisten ruoaksi.

 

Ilmastonmuutoksen kannalta on olennaista, että nurmesta jalostettu liha tuotetaan sellaisilla alueilla, joilla on riittävästi vettä. Useimmat suomalaiset pellot sopivat paremmin nurmen kuin viljan viljelyyn. Nurmialaa voidaan hyödyntää koko maassa, myös niillä alueilla, joilla muu viljely ei luonnonolosuhteiden vuoksi ole tuottavaa.