Uutiset

13.10.2017Pihvikarjastrategia on keskustelunavaus pihviketjun toiminnan kehittämiseksiLue lisää »22.8.2017Lakiehdotus maatalousyrittäjän lomituspalveluista vaarantaa eläinten hyvän hoidon ja viljelijän jaksamisenLue lisää »3.7.2017Lausunto: Laki maatalousyrittäjän lomituspalveluistaLue lisää »

Liity postituslistalle

Pihvikarjastrategia

Pihvikarjastrategia on keskustelunavaus pihviketjun toiminnan kehittämiseksi.

Löydät pihvikarjastrategian lyhennelmän jäsenosiosta.

Haluatko ilmoittaa Pihvikarja-lehdessä?

Ilmoitusasioissa ota yhteyttä Armi Mäenpäähän
armi.maenpaa(at)gmail.com

Kokkaa koko komeus -videoilla kerrotaan pihvilihan hyvän maun tarina

05.12.2016

 

Pihvikarjaliitto on tehnyt kuluttajille videokertomuksia, joissa kerrotaan pihvilihan hyvästä mausta, puhtaudesta, terveellisyydestä ja pihvikarjan ympäristöystävällisyydestä. Samalla kokataan koko komeus eli valmistetaan ruokaa monipuolisesti ruhon eri osista. Neliosainen tarina on katsottavissa YouTubessa, ja sitä myös jaetaan sosiaalisessa mediassa.

Hyvän maun tarinat eli videokertomukset pihvikarjan kasvatuksesta on kuvattu karjatiloilla ja laitumilla kesäkuussa 2016. Karjankasvattajat kertovat, mikä on pihvilihan maukkauden ja hyvän syöntilaadun perusta, miksi pihviliha on terveellistä ja sitä voi turvallisin mielin käyttää, ja kuinka pihvikarja hoitaa ympäristöä muuttamalla ihmisravinnoksi sellaista kasvillisuutta, jota ihminen ei voi sellaisenaan syödä.

Koko komeuden kokkauksesta vastaa keittiömestari Markku Luola, joka neuvoo käyttämään pihvinautaa päästä häntään ja monipuolisesti kaikkea siltä väliltä. Videoissa esiteltyjen ruokatarinoiden eli kuverullan, maksaleipien, jauhelihamurekkeen ja paistivartaiden reseptit löytyvät Pihvikarjaliiton nettisivuilta osoitteesta www.pihvikarja.fi

Videoiden tavoitteena on edistää kuluttajien tietämystä pihvilihasta ja lisätä tuotantosuunnan arvostusta kuvaamalla työtä karjankasvatuksen parissa. Samalla tarjotaan vinkkejä naudanlihan monipuolisesta käytöstä. Kokkaa koko komeus -hankeen toteuttamiseksi Pihvikarjaliitto on saanut ruokaketjun toiminnan kehittämiseen tarkoitettua valtionavustusta.

Pihvilihalla tarkoitetaan liharotuisen naudan kaikkea lihaa

Pihvilihan aromikas maku ja hyvä syöntilaatu johtuvat pihvikarjarotujen ominaisuuksista, joita eläinten oikeanlainen ruokinta ja hyvä hoito täydentävät. Pihviliha erottuu lypsyrotuisesta naudanlihasta mehukkuutensa ja lihan rakenteen vuoksi.                   

Naudanliha on hyvä proteiinien lähde, joka sisältää myös sinkkiä, rautaa, seleeniä, fosforia, magnesiumia ja B-vitamiineja. Laidunruokitun naudanlihan Omega 3- ja 6 -tasapaino on hyvä, ja sen CLA-pitoisuus on moninkertainen viljalla kasvatettuun lihaan verrattuna. Myös E-vitamiinin osuus on laidunruokitussa lihassa moninkertainen.

 Elintarvikevalvonta, huolellinen hygienia ja karjankasvattajien ammattitaito ovat vaikuttaneet siihen, että pihvilihaa voi syödä turvallisin mielin. Suomessa antibiootteja käytetään vain lääkintään, niissä on varoaika, eikä sairaan eläimen liha koskaan päädy kuluttajalle.

 Ulkona hyvin viihtyvä liharotuinen karja pystyy elvyttämään ja ylläpitämään luonnon monimuotoisuutta vaativissakin olosuhteissa, kuten pensoittuneilla tai metsittyneillä viljelymailla, rannoilla ja kivikoissa. Laiduntaminen on maisemanhoidollisesti tärkeää, ja samalla se parantaa monien kasvien, lintujen ja hyönteislajien elinmahdollisuuksia.

13.10.2017Pihvikarjastrategia on keskustelunavaus pihviketjun toiminnan kehittämiseksi
22.08.2017Lakiehdotus maatalousyrittäjän lomituspalveluista vaarantaa eläinten hyvän hoidon ja viljelijän jaksamisen
03.07.2017Lausunto: Laki maatalousyrittäjän lomituspalveluista
02.02.2017Antti Niskanen on Vuoden 2016 Cowboy
02.02.2017Lausunto: maa- ja metsätalousministeriön asetus tuettavaa rakentamista koskevista lihakarjarakennusten rakennusteknisistä ja toiminnallisista vaatimuksista
05.12.2016Kokkaa koko komeus -videoilla kerrotaan pihvilihan hyvän maun tarina
02.11.2016Lausunto ruokapoliittisesta selonteosta
03.10.2016Pihvilihan tulevaisuus puhuttaa Jyväskylän KoneAgriassa
05.07.2016Pihvikarjaliitto näyttää kuinka kokataan koko komeus
17.05.2016Elintarvikkeiden kotimaisuudella ei saa johtaa harhaan

Siirry arkistoon »