Uutiset

21.12.2018Lausunto: nautatuet 2019 - kokonaismäärärahoja on tarkasteltava uudelleenLue lisää »19.7.2018 10:30Kyselytutkimus kertoo: Kaksi kolmasosaa suomalaisista kiinnittää huomiota ostamansa ruoan vastuullisuuteenLue lisää »28.6.2018Emolehmätuotannon nautapalkkioiden alenema on katkaistavaLue lisää »

Pihvikarjastrategia

Pihvikarjastrategia on keskustelunavaus pihviketjun toiminnan kehittämiseksi.

Löydät pihvikarjastrategian lyhennelmän jäsenosiosta.

Haluatko ilmoittaa Pihvikarja-lehdessä?

Ilmoitusasioissa ota yhteyttä Armi Mäenpäähän
armi.maenpaa(at)gmail.com

Kyselytutkimus kertoo: Kaksi kolmasosaa suomalaisista kiinnittää huomiota ostamansa ruoan vastuullisuuteen

19.07.2018 10:30

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Noin kaksi kolmasosaa (63 %) suomalaisista miettii ruoan vastuullisuutta käydessään kaupassa. Tämä selviää Lidlin, Pihvikarjaliiton ja Valion teettämästä kyselystä, johon osallistui 1 000 suomalaista. Ruokaketjun toimijat järjestävät Porin SuomiAreenassa torstaina yhteistilaisuuden, jossa keskustelu aiheesta jatkuu: asiantuntijaraadin tehtävänä on purkaa ruokaan liittyviä myyttejä.

Kotimaisuus, puhtaus ja eläinten hyvä elämä

Kyselyn mukaan tärkeimpiä asioita suomalaisille ruoan vastuullisuudessa ovat kotimaisuus, tuotantoeläinten hyvinvointi, ruoan puhtaus sekä ympäristöystävälliset tuotantotavat.

– Eläinten hyvinvointi on liiketoimintamme edellytys. On hienoa nähdä, että se on myös kuluttajille koko ajan tärkeämpi asia. Aloimme tammikuussa maksaa vastuullisuuslisää niille maitotiloille, jotka sitoutuvat muun muassa eläinten suunnitelmalliseen terveydenhuoltoon. Lisäksi uuden navetan on aina oltava pihatto, jossa lehmät saavat liikkua vapaasti, alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen Valiolta sanoo.

Vastauksissa nousee esiin myös se, että usein ruoan hinta ratkaisee ostopäätöksen.

– Me Lidlillä ajattelemme, että vastuullisuus ei saa olla luksusta ja kaikilla pitää olla varaa vastuullisiin valintoihin. Siksi teemme määrätietoista yhteistyötä tavarantoimittajiemme kanssa ja etsimme joka päivä arkisia ratkaisuja vastuullisuuden toteutumiseksi eri tuoteryhmissä. Esimerkiksi pitkäjänteisen yhteistyön tuloksena Lidlissä kaikki omien merkkiemme tuotteiden kaakao on sertifioitua. Johdonmukaisen ostotoiminnan vaikutukset näkyvät lopulta kaupassa siten, että kun asiakas ostaa minkä tahansa kaakaota sisältävän omamerkkituotteen Lidlistä, on siinä käytetty kaakao aina sertifioitua, Lidlin osto-osaston johtaja Thomas Heinrichs sanoo.

Ne vastaajat, jotka eivät juurikaan kiinnitä huomiota ostamansa ruoan vastuullisuuteen perustelevat kantaansa esimerkiksi luottamuksellaan suomalaiseen kauppaan ja viranomaisiin.

Antibiootit, torjunta- ja lisäaineet huolettavat

Kyselyssä selvitettiin myös, huolettaako ruoan puhtaus ja turvallisuus suomalaisia. Kolme neljästä vastaajasta (75 %) kertoi olevansa huolissaan ruoan puhtaudesta joko erittäin paljon, paljon tai melko paljon. Avoimissa vastauksissa nousi voimakkaimmin esiin huoli tuotantoeläimille annettavista antibiooteista.

– Kansainvälisen terveysjärjestön WHO:n mukaan antibioottiresistenssi on maailmanlaajuinen uhka. Antibioottien teho heikkenee, jos eläimille ja ihmisille annetaan lääkkeitä turhaan. Meillä Suomessa asiat ovat hyvin: lääkkeitä käytetään vastuullisesti vain sairaan eläimen hoitoon, eikä ruoassa ole lääkkeiden jäämiä, Pihvikarjaliiton puheenjohtaja Antti Veräväinen sanoo.

Avoimissa vastauksissa mainittiin huolenaiheena muita asioita useammin myös elintarvikkeiden lisä- ja torjunta-aineet. Ruoan puhtaus ja turvallisuus huolettavat eniten yli 55-vuotiaita. Heistä lähes joka neljäs (24 %) kertoi olevansa erittäin huolissaan ruoan puhtaudesta.

Kyselyn toteutti Prior konsultointi Oy toukokuussa 2018 internet-paneelina. Vastaajina oli edustava 1 000 hengen otos 18-75-vuotiaita suomalaisia.

Tule SuomiAreenaan murtamaan ruokamyyttejä!

Aiheen käsittely jatkuu torstaina 19.7. SuomiAreenan paneelikeskustelussa ”Nyt murretaan myyttejä – perustuuko ruoan vastuullisuus fiilikseen vai faktaan?”

Antinkadun lavalle nousevat toimittaja Riku Rantala, Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen, tutkija Kaisa Karttunen, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sekä ruoantuottajan näkökulman keskusteluun tuova maitotilayrittäjä Johanna Heinonen. Keskustelun juontaa Kirsi Alm-Siira.

Keskustelu alkaa klo 11.30 ja sitä voi seurata joko paikan päällä tai MTV:n Katsomossa.

Lisätiedot:

Linda Pukka
Viestintäasiantuntija, Lidl Suomi
040 571 3819
www.lidl.fi/fi/yritys.htm

Susanna Heikkinen
tiedottaja, toimintakoordinaattori, Pihvikarjaliitto
040 588 1067
www.pihvikarjaliitto.fi

Helena Karhujoki
viestintäpäällikkö, Valio
050 911 7059
www.valio.fi
21.12.2018Lausunto: nautatuet 2019 - kokonaismäärärahoja on tarkasteltava uudelleen
19.07.2018 10:30Kyselytutkimus kertoo: Kaksi kolmasosaa suomalaisista kiinnittää huomiota ostamansa ruoan vastuullisuuteen
28.06.2018Emolehmätuotannon nautapalkkioiden alenema on katkaistava
17.05.2018Nautaeläinluettelon pitäminen voidaan korvata eläinrekisterillä
10.04.2018Lausunto: naakkakantaa on ryhdyttävä hallitsemaan metsästyslain suomin keinoin
28.02.2018Lausunto lakiehdotukseen eläinten hyvinvoinnista
13.10.2017Pihvikarjastrategia on keskustelunavaus pihviketjun toiminnan kehittämiseksi
22.08.2017Lakiehdotus maatalousyrittäjän lomituspalveluista vaarantaa eläinten hyvän hoidon ja viljelijän jaksamisen
03.07.2017Lausunto: Laki maatalousyrittäjän lomituspalveluista
02.02.2017Antti Niskanen on Vuoden 2016 Cowboy

Siirry arkistoon »