Kansallinen lihakeittopäivä juhlistaa suomalaista naudanlihaa ja yhteistä ruokakulttuuria
- Pihvikarjaliitto

- Oct 22
- 1 min read
Suomalaisen naudanlihan ja karjankasvatuksen puolesta puhuva Pihvikarjaliitto lanseeraa uuden perinteen – Kansallisen lihakeittopäivän. Päivästä on tarkoitus tehdä vuosittainen juhla, joka kokoaa suomalaiset yhteisen ruokapöydän ääreen nauttimaan kotimaisesta lihakeitosta ja arvostamaan suomalaista ruokatuotantoa.

Lihakeitto on suomalaisen keittiön klassikko – lämmin, ravitseva ja helposti muunneltava ruoka, joka kuuluu niin arkeen kuin juhlaan. Päivän tavoitteena on muistuttaa, että kotimaisesta naudanlihasta valmistettu ruoka on herkullista, kestävää ja osa suomalaista huoltovarmuutta.
Kestävästi tuotettua, hyvinvoivaa ja huoltovarmaa ruokaa
Suomalainen naudanliha on kansainvälisesti vertailtuna ilmastoystävällistä ja tuotettu eläinten hyvinvointia kunnioittaen. Erityisesti pihvirotuiset naudat laiduntavat, mikä edistää luonnon monimuotoisuutta sekä maisemanhoitoa. Suomessa nautojen ruokinta perustuu nurmeen, jota voidaan viljellä koko maassa – myös siellä, missä muut kasvit eivät menesty. Näin nautakarjatalous on tärkeä osa kestävää ruokajärjestelmää ja kotimaista huoltovarmuutta.
Yhteinen soppa koko Suomelle
Kansallinen lihakeittopäivä kutsuu mukaan kotikokkeja, mutta myös järjestöjä, ruokakasvatuksen toimijoita, suurtalouskeittiöitä ja kouluja. Tavoitteena on, että jokainen voisi omalta osaltaan kasvattaa tietoisuutta suomalaisesta ruuantuotannosta ja järjestää omia keittotapahtumiaan.
Lihakeitto sopii yhtä hyvin kouluruokalaan kuin juhlapöytään. Se on ravitsemussuositusten mukaista ruokaa, sillä se sisältää runsaasti juureksia, proteiinia ja täyttää terveellisesti. Samalla se on edullinen ja helposti valmistettava – ruoka, joka yhdistää sukupolvet ja juhlistaa suomalaista arkea.
Kutsumme kaikki mukaan lihakeittolautasen äärelle
– “Haluamme lisätä ymmärrystä suomalaisen naudanlihan ja karjankasvatuksen merkityksestä sekä tuoda suvaitsevan, lihaa arvostavan näkökulman ruokakeskusteluun. Kansallinen lihakeittopäivä on lämminhenkinen tapa juhlia kotimaista ruokaa ja sen tekijöitä,” kertoo Tero Hosike, Pihvikarjaliiton puheenjohtaja.
Pihvikarjaliiton tavoitteena on, että Kansallisesta lihakeittopäivästä muodostuu vuosittainen koko Suomen perinne, jossa kotimainen ruoka, yhteisöllisyys ja kestävä tuotanto ovat keskiössä.




Comments