Uutiset

21.12.2018Lausunto: nautatuet 2019 - kokonaismäärärahoja on tarkasteltava uudelleenLue lisää »19.7.2018 10:30Kyselytutkimus kertoo: Kaksi kolmasosaa suomalaisista kiinnittää huomiota ostamansa ruoan vastuullisuuteenLue lisää »28.6.2018Emolehmätuotannon nautapalkkioiden alenema on katkaistavaLue lisää »

Pihvikarjastrategia

Pihvikarjastrategia on keskustelunavaus pihviketjun toiminnan kehittämiseksi.

Löydät pihvikarjastrategian lyhennelmän jäsenosiosta.

Haluatko ilmoittaa Pihvikarja-lehdessä?

Ilmoitusasioissa ota yhteyttä Armi Mäenpäähän
armi.maenpaa(at)gmail.com

Reseptejä

Katso tästä muutamia herkullisia lihareseptejä.

Markus Maulavirran vinkit pihvilihan monipuoliseen hyödyntämiseen: valmista huomisen ruoka jo tänään

Lihakeitto ja karjalanpaisti sekä monet muut hitaasti haudutettavat herkut kannattaa valmistella ja kypsyttää jo edellisenä iltana, kaikessa rauhassa. Haudutettavat ruoat ovat usein yksinkertaisia ja helppoja tehdä, ja niiden valmistukseen tarvitaan vain hetki työaikaa.

Kulmapaistia pataan

Kulmapaistista kannattaa valmistaa stroganoffia, palapaistia, pataruokia tai vaikkapa merimiespihviä. Stroganoff valmistuu ohuiksi leikatuista suikaleista tai lihakuutioista, jotka ruskistetaan ja haudutetaan sipulin kera lihaliemessä. Neste siivilöidään ja suurustetaan, lisätään tomaattipyreetä, sinappia ja smetanaa. Suolakurkkujen lientä voi käyttää maustamiseen. Maun mukaan stroganoffiin voi lisätä herkkusieniä tai metsäsieniä.

Kieli maistuu kastikkeen kera

Kieli kannattaa ensin keittää ja kuoria. Sen jälkeen se on monikäyttöinen raaka-aine, jota voi tarjota vasikanlihan tavoin keitinliemeen suurustetun kastikkeen kera. Hyviä mausteita ovat esimerkiksi tilli, sitruuna, kapris tai piparjuuri. Kieli sopii hyvin myös kylmäksi leikkeleeksi. 

Täydellisen ulkofileepihvin valmistuksen oppii kokeilemalla   

Naudanliha on vähärasvaista, joten varsinkin ulkofileestä saattaa tulla kuivia pihvejä. Pannun pitää olla sopivan kuuma, mutta liian kuumassa pihvi palaa. Sopivan lämpötilan oppii kokeilemalla. Punertavan pihvin ystävälle leikataan riittävän paksuja viipaleita, ohut siivu kypsyy helposti liikaa. Kypsyminen jatkuu vielä
hetken sen jälkeen, kun liha on nostettu pois pannulta.

Mitä ohuempi maksasiivu, sen parempi

Maksasta poistetaan kalvo pujottamalla sormi kalvon ja pinnan väliin. Kokonainen, kalvoton pala laitetaan kuivalle, kuumalle pannulle ja paistetaan nopeasti pinnat kiinni. Sen jälkeen mattapintaisesta, napakoituneesta palasta saa hyvän otteen. Maksasta leikataan ohuita siivuja, jotka paistetaan voissa ja maustetaan suolalla ja pippurilla sekä vaikkapa rosmariinilla tai nelimausteella. Tarjotaan haudutettujen sipulirenkaiden kera.

Imeskeltäviä häntäpaloja

Hännästä poistetaan irtorasva pinnalta, ja palat haudutetaan hiljalleen kypsiksi padassa, johon on lisätty nesteeksi punaviiniä tai lihalientä. ”Rapuja on tapana imeskellä, samalla lailla luistakin kannattaa ottaa kaikki irti”, sanoo Maulavirta. Häränhäntä sopii erinomaisesti myös lihaliemen valmistukseen ja keittoihin. Tummaa lientä saa, jos lihapalat paahtaa uunissa ennen keittämistä.