Uutiset

2.2.2017Antti Niskanen on Vuoden 2016 CowboyLue lisää »2.2.2017Lausunto: maa- ja metsätalousministeriön asetus tuettavaa rakentamista koskevista lihakarjarakennusten rakennusteknisistä ja toiminnallisista vaatimuksistaLue lisää »5.12.2016Kokkaa koko komeus -videoilla kerrotaan pihvilihan hyvän maun tarinaLue lisää »

Liity postituslistalle

Haluatko ilmoittaa Pihvikarja-lehdessä?

Ilmoitusasioissa ota yhteyttä Armi Mäenpäähän
armi.maenpaa(at)gmail.com

Pihvikarjaseminaari 2017 Ohjelma

Aika: torstai 2.2.2017 klo 9-12.30

Paikka: Hotel Rantapuisto Helsingin Vuosaaressa (Furuborginkatu 3).

Naudanlihantuotannon ympäristövaikutukset Suomessa. Nurmi, vesi, luonnon monimuotisuus ja maisema. Perttu Virkajärvi, johtava tutkija, Luonnonvarakeskus LUKE

Ruokapolitikka – vähemmän, mutta paremmin lihaa. Pihvilihan rooli ruokavalinnoissa. Hanna Mattila, kiertotalouden asiantuntija, Sitra

Pyhä ruoka. Miksi ruokavalinnat ohjaavat elämäämme? Joonas Konstig, kirjailija

Pihvilihaa kuluttajalle, mutta miten? Näkökulmat suoramyyntiin sekä lihatalon pihvilihatarjontaan. Case-esimerkit Tamminen Oy ja Bosgård Charolais. Johanna Mattila, projektipäällikkö & Aitoja Makuja –suoramyyntiasiantuntija; Aarne Schildt, luomukarjankasvattaja, Bosgård Oy; Pasi Tamminen, toimitusjohtaja, Tamminen Oy.

Laskuoppia: lihanautatilan kannattavuuslaskenta. Erno Uusi-Salava, talousneuvoja & Majan tilan isäntä.

Seminaarin asiantuntijat

Perttu Virkajärvi, johtava tutkija, LUKE

Perttu Virkajärvi vertaa esityksessään suomalaisen naudantuotannon ympäristövaikutuksia maailmanlaajuisiin ja toteaa, että yksi keino vähentää globaaleja ongelmia on valita suomalaista (pohjoismaista) lihaa. Suomessa vesi ei ole niukkuustekijä, ja nurmella on useita edullisia ympäristövaikutuksia.

Hanna Mattila, kiertotalouden asiantuntija, Sitra

Valtioneuvoston ruokapoliittinen selonteko on osa kansallista ruokapolitiikkaa, joka linjaa tavoitteet ja keskeiset toiminnan painopisteet pitkälle tulevaisuuteen. Hanna Mattila on toiminut ruoka-, ilmasto- ja energiapolitiikan asiantuntija maa- ja metsätalousministeriössä ennen siirtymistään Sitraan kiertotalouden asiantuntijaksi. Hän on myös toimittanut teoksen ”Vähemmän lihaa”, jossa todetaan, että olisimme terveempiä ja kuormittaisimme vähemmän ympäristöä, jos söisimme vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia.

Joonas Konstig, kirjailija

Joonas Konstig on kulttuuriantropologi ja kirjailija, joka on kiinnostunut syömisen kulttuurista ja on itse kokeillut ruokavalioita veganismista bodariruokaan. Hän on seurannut laajalti ravintotutkimusta ja osallistunut keskusteluun muun muassa HS:n ruokakolumnistina. Kirjassaan Pyhä ruoka Konstig pohtii, miksi tätä nykyä tuntuu olevan välttämätöntä valita itselleen ruokavalio. Mikä on huuhaata, mikä ei? Kuka itse asiassa laatii valtion ravintosuositukset? Ja miksi? Mitä hittoa tästä ruoka-asiasta nyt pitäisi ajatella?

Johanna Mattila, projektipäällikkö, aitojamakuja.fi

Aitojamakuja.fi on valtakunnallinen elintarvikeyritysten hakupalvelu, joka edistää elintarvikealan pienyrittäjyyden näkyvyyttä ja löydettävyyttä sekä lisää tietoisuutta elintarvikkeiden pientuotannosta. Palvelua ylläpitää Turun yliopiston Brahea, jonka tukena on vahva alueellinen verkosto. Johanna Mattila on yksi Suomen laaja-alaisimmista ja kokeneimmista suoramyyntiasiantuntijoista.

Aarne Schildt, luomukarjankasvattaja, Bosgård Charolais

Porvoossa sijaitseva Bosgårdin kartano on nykyaikainen maatila, joka kasvattaa luomuniittylihaa ja harjoittaa maatilamatkailua. Bosgårdin valikoimaan kuuluvat mm. tilakauppa, kahvila ja grilli, tilakierrokset, tilausravintola ja oma myymälä Helsingin Hakaniemen kauppahallissa. Aarne Schildt kertoo, millaisista lähtökohdista tila ammentaa suoramyynnin elementit ja kuinka asiakas saadaan ostamaan pihvilihaa – aina uudelleen.

Pasi Tamminen, toimitusjohtaja, Tamminen Oy

Lihatukku Tamminen on perheyritys, joka on erikoistunut lajityypillisesti kasvatettuun kotimaiseen lihaan: eläimet saavat kasvaa oloissa, joissa niiden luonnolliset tarpeet ja hyvinvointi on huomioitu esimerkiksi liikkumatilan, ravinnon ja eläinten kanssakäymisen suhteen. Tammisen Rotukarja-tuotteet ovat jäljitettävissä tilalle asti. Lihanleikkuussa arvostetaan käsityötä, joten kuluttaja löytää Tammisen paketeista vain huolella viimeisteltyä laatulihaa. Tammisen ansiosta Tomahawk ja Flank Steak ovat nykyään suomalaisille tuttuja käsitteitä.

Erno Uusi-Salava, Majan tila

Erno Uusi-Salava on emolehmätilan isäntä ja yrittäjä Ikaalisten Kilvakkalasta. Esityksessään hän avaa lihanautatilan kustannusrakenteen ja kertoo, millä osatekijöillä on eniten vaikutusta viivan alle. Aiemmassa työssään neuvontaorganisaation talousasiantuntijana Erno Uusi-Salava tuli tunnetuksi siitä, että huomioi likvidilaskennassa aivan kaiken. Saisitko sinä tilasi kustannusrakenteen kohenemaan Ernon opeilla?